Acasă < Despre editură


Dragi prieteni și cititori,

Editura Iona a apărut în anul 2010 pe piața de carte din România, în primul rând din dorința de a crea, prin noua ei colecție de carte ilustrată pentru copii, o punte de legătură între creștinii cu o viață bisericească și cei ce puteau fi atrași de frumusețea, bogăția de trăire și înțelepciunea Bisericii lui Hristos.

Pe atunci, Editura Iona părea că își asumă prin îndrăzneața ei viziune editorială, după scepticismul unora, cel mult un eșec notabil. Însă primele titluri, Povestea Sfântului Ierarh Nectarie, făcătorul de minuni și Cântarea lui Nicolae. Povestea imnului Trisaghion, amândouă în ediții cartonate și cusute, au avut în timp mare succes, fiind, la apariția lor, printre foarte puținele cărți ortodoxe ilustrate de pe o piață în care nu se dădea prea mare atenție educării și prin imagini a copiilor noștri.

De atunci înainte, prin profesionalismul și dăruirea micului ei colectiv de administrare și redacție, Editura Iona se bucură de recunoașterea și prețuirea cititorilor, mici și mari, atât pe teritoriul României cât și în întreaga lume. De asemenea, ne-am bucurat și să aflăm că viziunea noastră a fost și este motiv de inspirație pentru alți editori ortodocși, așa cum sunt și alții pentru noi.

Colecțiile dedicate copiilor între 5 și 12 ani, Viețile ilustrate ale Sfinților contemporani și Vechiul Legământ ilustrat au fost repede îndrăgite datorită ilustraţiilor originale cu o cromatică atrăgătoare şi dinamică. Ilustraţiile sunt realizate exclusiv manual pe hârtie, cele mai multe într-o tehnică mixtă, adică îmbinând acuarela, creionul pastel și penița, într-un stil foarte personal şi bogat în amănunte. Ele nu sunt prelucrate în programe de editare a imaginii, tot ce se adaugă lor fiind textul, preluat și adaptat înțelegerii copiilor, după cele mai bune ediții.

Cărților pentru copii li s-a adăugat curând, spre bucuria și folosul părinților lor, o remarcabilă colecție de Vieți de Sfinți aparținând Bisericii Ortodoxe de pretutindeni. În această colecție destinată adulților încercăm să traducem și să publicăm cele mai bune și mai complete ediții existente ale vieților sfinților, unele dintre ele beneficiind de anexe ale editorului român care le întregesc perspectiva istorică sau duhovnicească, făcând din ele veritabile ediții liturgice lesne de întrebuințat în cult.

În final, dorim să mulțumim tuturor colaboratorilor noștri și acelora care ne-au fost și ne sunt constant alături, în multe feluri, în acest demers frumos și ziditor, însă dificil, de a oferi cititorilor noștri cărți de o incontestabilă calitate, atât în ceea ce privește aspectul exterior, tehnic, cât și prin alegerea profesionistă a titlurilor.

Cu recunoștință,
Cătălin Grigore
Administrator al Editurii IonaOcrotitorii Editurii Iona

Numele editurii noastre a fost inspirat de Sfântul Proroc Iona, care este şi unul din ocrotitorii ei, alături de Cuviosul Paisie de la Neamț şi Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina.

Sfântul Paisie de la Neamț

Cuviosul Paisie de la Neamț

Sfântul Ierarh Nectarie
Sfântul Ierarh Nectarie
Sfântul Proroc Iona
Sfântul Proroc Iona
© Editura Iona 2015-2019