Blogul Editurii Iona

Noii Mucenici Chinezi: Sf. Ioan Tsi, de numai 7 ani

Noii Mucenici Chinezi-icoana

Sfântul Mucenic Ioan Tsi (7 ani), al patrulea din dreapta, pe rândul de jos. În stânga lui se află mama sa, Sfânta Tatiana, și tatăl său, Sfântul Mitrofan.

Spre slava lor, noii mucenici chinezi drept-slăvitori s-au învrednicit să fie înainte-mergători ai nenumăraților mucenici ortodocşi din secolul al XX-lea. Faptul că Duhul Sfânt i-a iubit şi S-a sălăşluit în ei, dându-le putere asemenea sfinţilor mucenici din vechime să sufere dureri peste fire, este mărturisit pentru toţi de către micul Ioan Tsi, fiul de șapte ani al primului preot ortodox chinez, Părintele Mitrofan.

Mucenicia Sfântului Ioan Tsi

În seara zilei de 10 iunie, când a fost ucis și tatăl lui, Părintele Mitrofan, Boxerii i-au spintecat micului Ioan umerii și i-au tăiat degetele de la picioare. După aceea, logodnica fratelui său mai mare, Isaia, a reușit să-l salveze de la moarte ascunzându-l într-o latrină. Dimineața, Ioan stătea la intrarea acesteia fără haine și încălțăminte și, când oamenii l-au întrebat dacă îl doare, el a răspuns că nu. Ceilalți copii chinezi, care nu erau ortodocși, l-au batjocorit numindu-l èrmáozǐ, dar el a răspuns: „Eu cred în Dumnezeu, și nu sunt èrmáozǐ.” Era obişnuit să răspundă astfel, pentru că păgânii îi numeau întotdeauna pe creștini „ucenicii diavolului” (cuvântul èrmáozǐ are acest înțeles în chineză). Ioan a cerut apă de la vecini, dar aceștia nu numai că nu i-au dat, ci l-au şi alungat.

Protasie Chang și Rodion Xu, care nu fuseseră încă botezați, mărturisesc că l-au văzut pe acest băiat cu umerii și picioarele rănite; rănile aveau trei centimetri adâncime, dar el nu simţea nicio durere și, atunci când Boxerii l-au prins din nou, nu i-a fost frică și a mers cu ei în pace. Unui bătrân i-a părut rău pentru el, zicând: „Ce vină are acest băiat? E vina părinților lui că a devenit ucenicul diavolului.” Alții râdeau de el, îl batjocoreau, sau pur și simplu zâmbeau cu dispreț. Aşa a fost dus ca un miel la junghiere, devenind unul dintre cei mai tineri noi mucenici chinezi.

Mai multe despre viața și pătimirea Sfinților Chinezi de la începutul secolului al XX-lea, puteți citi în cartea Noii Mucenici Chinezi, apărută în 2015 la Editura Iona. Câteva fragmente din carte se găsesc și aici: http://www.edituraiona.ro/Noii-Mucenici-Chinezi.html.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Secured By miniOrange