Pelerinaj la Essex: Mânăstirea Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul

Foarte scurt istoric

Mânăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Essex, Marea Britanie, este un loc cu totul deosebit din lumea ortodoxiei, așezată într-o zonă liniștită de țară, cu verdeaţă din belşug, cărărui şi miresme îmbătătoare, la doar 100 de km nord-vest de Londra. A fost fondată în anul 1959 de către părintele Sofronie Saharov (+1993), ca o comunitate monastică în care slujesc atât călugări cât și călugărițe, ceea ce este mai neobișnuit pentru ortodoxia tradițională, dar necesar datorită condițiilor specifice din Anglia, ca țară majoritar neortodoxă. Mânăstirea maicilor e aşezată pe partea stângă a drumului şi cea a călugărilor pe partea dreaptă. Acum sunt cam 27 de măicuţe şi vreo 8 călugări, din mai multe ţări: Marea Britanie, Finlanda, Grecia, România, Egipt, Franţa, Cipru etc.

Cazarea la Mânăstire

Bunul gust şi simplitatea care domnesesc în mânăstire sunt fermecătoare, parcă tot ce are mai bun Marea Britanie – ordinea, punctualitatea, frumuseţea regală – se îmbină desăvârşit cu frumuseţea dreptei credinţe.

Casa unde sunt cazate femeile

Casa unde sunt cazate femeile, Mănăstirea Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul, Essex, Marea Britanie.

Pelerinii sunt primiți cu atâta căldură şi prietenie cum rar am întâlnit în România până acum. Bărbații și femeile sunt cazați separat, iar camerele sunt primitoare și simple: o lampă lângă pat ca să poţi citi în voie seara fără să-i deranjezi pe ceilalţi, un ceas micuţ care să te ajute să te trezeşti la slujbe, chiuvetă cu perdeluţă, ceai şi lapte într-o mică bucătărie comună şi mai ales un paraclis primitor în care să te poţi ruga. Ba chiar la uşă umbrele în caz de nevoie.

Mânăstirea de maici cu casa de oaspeţi şi grădina de legume

Mânăstirea de maici cu casa de oaspeţi şi grădina de legume, Mănăstirea Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul, Essex, Marea Britanie.

Pelerinii români 

La Essex vin mulţi pelerini ortodocşi din ţări neortodoxe: croaţi, englezi, francezi, germani, egipteni, dar şi români şi greci. De obicei românii sunt îndrumați de una dintre cele cinci măicuţe românce care le explică rânduiala și le pot arăta împrejurimile (cele trei bisericuţe, moaştele Sfântului Siluan, chilia părintelui Sofronie, icoanele pictate de acesta, cripta cu mormintele monahilor etc.).

Mânăstirea de călugări cu Biserica Sfântul Siluan şi pangarul

Mânăstirea de călugări cu Biserica Sfântul Siluan şi pangarul, Mănăstirea Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul, Essex, Marea Britanie.

Rânduiala slujbelor 

Se slujeşte mai ales în engleză şi greacă, dar uneori și în slavonă și chiar română. La slujbele de dimineaţă şi seară e aproape întuneric în biserică cu excepţia a două candele mici care luminează icoanele împărăteşti. În timpul săptămânii slujbele constau în repetarea Rugăciunii inimii două ore dimineața și două ore seara. Marțea, joia, sâmbăta și duminica se slujește Sfânta Liturghie (sâmbăta și duminica după-amiaza se slujește și vecernia).

Lângă trapeză este şi un pangar foarte înţesat cu cărţi în engleză, greacă, franceză şi chiar română, cu icoane, cruci şi alte obiecte. Iar acolo nu există un vânzător propriu-zis, cartea se ia din raft şi banii pentru ea se pun într-o cutie specială. Celor care vin în vizită la mânăstire li se arată mare încredere și de ani de zile acest sistem funcţionează bine.

Chilia Părintelui Sofronie.

Chilia Părintelui Sofronie de la Mănăstirea Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul, Essex, Marea Britanie.

La Essex se simte dragostea călugărilor faţă de oameni, strădania să-i împrietenească cât mai mult cu Ortodoxia, dar într-un fel foarte delicat şi neconstrângător, fără a le încălca în niciun fel libertatea. E o mânăstire în care te simți liber și e cu totul altfel faţă de multe mânăstiri din România.

 

Arca lui Noe, mozaic pe peretele uneia dintre clădirile de la Essex.

Arca lui Noe, mozaic pe peretele uneia dintre clădirile de la Essex.

Cum se ajunge la Mânăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Essex

Pelerini sunt bineveniţi, dar trebuie să facă o rezervare înainte ca nu cumva mânăstirea să fie prea plină; iar cazarea şi masa sunt gratuite (deși, dacă există posibilitatea, cred că donațiile sunt binevenite). Sâmbăta și duminica și de marile praznice este foarte aglomerată.

Unul dintre traseele posibile din România până la Essex este acesta (pentru o persoană):

Avion low-cost, Bucureşti-Luton (la 60km de Londra) (între 80 şi 130 Lire dus-întors, în funcţie de ofertele de la Wizz Air)

Autobuz, Luton-Londra, Victoria Station (22 Lire dus-întors)

Autobuz, Londra Liverpool Station- Satul Witham, Essex (13 Lire dus-întors)

Autobuz, Witham-Mânăstire (5 Lire dus-întors)

Singura tentaţie în plus la mânăstire e pangarul cel atât de bine aprovizionat încât e tare greu să nu pleci cu câteva cărţi în bagaj. Deşi poate părea complicat nu e chiar aşa, datorită faptului că autobuzele sunt dese şi îşi respectă programele de plecare şi sosire.

Adresa mânăstirii Sfântul Ioan Botezătorul din Essex este:

The Monastery of Saint John the Baptist, Tolleshunt Knights by Maldon, Essex, CM9 8EZ, United Kingdom

Tel: 0044-1621-81 64 71

Pentru cazare trebuie făcute rezervări la acest număr de telefon, de cazarea femeilor se ocupă Maica Paula, iar de a bărbaţilor, Părintele Melchisedec.

Mânăstirea nu primeşte pelerini peste noapte toată luna ianuarie după data de 7, o lună după Duminica Sfântului Apostol Toma, în octombrie şi în noiembrie.

Aceasta este programul autobuzelor de la Gara Witham la mânăstire:

De la Witham la Old Village House (la 5 minute de mânăstire):

În timpul săptămânii:
Pleacă către Old Village House: 10.36, 12.36, 15.40, 17.15, 18.06, 19.31
Pleaca către Top Road (la 15 minute de mânăstire): 07.53, 8.38

Sâmbăta:
Pleacă către Old Village House la: 9.52, 12.02, 13.32, 14.42, 17.35
Agunge în Witham la: 10.23, 12.33, 14.03, 15.03, 18.06

Și înapoi:

Către gara Witham, în timpul săptămânii, de la :

Old Village House (la 5 minute de mânăstire)
Pleacă la: 9.24, 11.24, 13.24, 16.09, 18.27

Top Road (la 15 minute de mânăstire):
Pleacă la: 6.43, 07.25
Sâmbăta:
Pleacă de la Old Village House la: 07.39, 09.09, 11.08, 13.39, 15.53

Duminica autobuzele acestea nu circulă, se poate ajunge doar cu taxi-ul (~15 lire).

În caz ca apar schimbări, orarul autobuzelor de la Londra spre Witham se găsește aici.

De la Londra la Essex se poate ajunge și cu trenul, iar rezervări pot fi făcute aici. Cu cat biletele se iau  mai devreme, cu atât este mai avantajos, mai ales la tren. E mai ieftin dacă se iau dus-întors.

Lasă un răspuns